9 Aralık 2007 Pazar

KARAŞARIN COĞRAFİ KONUMU

Karaşar, İç Anadolu Bölgesi'nin Yukarı Sakarya Bölümünde, Ankara İli Beypazarı'nın İlçesine bağlı bir bucak merkezidir. 3434 nüfuslu 10 köyü olan bu bucak Beypazarı'nın köyünde 21 km uzaklıktadır. Denizden yüksekliği 1300 m olup, yöre kara ikliminin bütün özelliklerini göstermektedir.

Karaşar, Bolu köyleri ile sınır komşusudur. Komşu ilçelerinde güney doğuda Güdül vardır. Buraya bağlanan işlek bir yolu olmadığı için bucak halkı ile ilgisi yoktur. Kuzeydoğusunda Gerede ve Kızılcahamam ilçesi vardır. Bucak halkının bu ilçelerle de pek ilgisi yoktur.

Karaşar, üç büyük tepenin arasına kurulmuştur. Erenler Tepesi, Göynük Tepesi ve Kaş Tepesi, Bucak sınırlarının bir kısmı Türkiye'nin en ünlü ormanlarından olan Bolu ormanlarına eklidir.
Karaşar akarsu bakımından zengindir. Bucağın 1 km altından Değirmenderesi Çayı geçer. Bu çay Sakarya ırmağının bir kolu olan Kirmir suyuna karışır.
Arazi engebelidir. Toprakları taşlı olduğu için tarıma elverişli değildir.
Beldede önemli bir maden yoktur.

Karaşar, Beypazarı İlçesi'nin kuzey batısında yer alır. Beypazarı'na uzaklığı 30 km dir. Denizden yüksekliği ise 1200-1300 metredir.

Bölgenin en yüksek yeri Karaşar çevresinde bulunan tepelerdir. Burada yükseklik yaklaşık 2000 metreyi bulur.

Karaşar kuzeyde Kıbrısçık, Kızılcahamam ilçeleri, doğuda Uruş beldesi ile komşudur.

Karaşar, İç Anadolu Bölgesinin Yukarı Sakarya Bölümü sınırları içinde yer alır. Batı Karadeniz Bölümü'ne çok yakındır. Yöre fiziksel ve beşeri özelliklerini bu bölgeden alır.
Karaşar'ın turistik bakımdan görülecek yerleri vardır. Bunlardan birisi Karagöl mevkiindeki, sık ağaçlar arasında büyükçe bir göldür. Anlatılanlara göre gölün bulunduğu yerde bir köy varmış. Bir gün bu köye bir dilenci gelmiş, köyden hiç kimse dilenciye kapısını açıp bir şey vermemiş. Dilencinin bedduasıyla köy batıp kaybolmuş. Sık ormanlar arasında bulunan yaylalarda görülmeye değer yerler vardır. Çüküren ve Dikenli yaylalarda Bizanslılara ve Etiler'e ait tarihi eserler vardır.

TOPRAK ÖZELLİKLERİ

Yörede kahverengi topraklar geniş bir alanı kaplar. Kuzeyde, kireçsiz kahverengi orman toprakları, geenellikle yaprağını döken orman örtüsü altında oluşur. Beypazarı İlçesinin kuzeybatısında görülür. Kahverengi orman toprakları, kireç etkisinde kalmış toprak grubundandır.

Genellikle dağlık ve tepelik olan eğimli arazilerde geniş yapraklı orman örtüsü altında, kireçli ana materyal üzerinde gelişmekte olan genç topraklardır.
Kireçsiz-Kahverengi orman toprakları, yarı nemli ve yarı kurak iklim kuşağında, orman ve fundalıklardan mera vejetasyonuna geçilen vadi yamaçları ve dalgalı arazilerde genellikle kireçsiz asit karakterli ana materyal üzerinde oluşmuşlardır.

Geniş bir alan kaplayan kahverengi topraklar ise jips, marn ve kil üzerinde oluşmuşlardır. Doğal vejetasyon ot, çalı ve dikenlerdir. Kahverengi topraklarda bütün profil kireçlidir.
Alüvyol topraklar, akarsular tarafından taşınıp depolanan materyaller üzerinde (A) C profili genç topraklardır. Mineral bileşimleri, akarsu havzalarının litolojik bileşimi ile jeolojik periyodlarda yer alan toprak gelişimi sırasındaki erozyon ve birikme devrelerine bağlı olup, heterojendir.

Üzerlerindeki bitki örtüsü iklime bağlıdır. Bulundukları iklime uyabilen her türlü kültür bitkisinin yetiştirilmesine elverişli üretken topraklardır.

İKLİM

Karaşar'da kışları kar yağışlı ve soğuk, yazları ise sıcak ve kurak geçer. Kışın çok şiddetli olduğu zamanlarda yolların kapandığı görülür.

BİTKİ ÖRTÜSÜ

Karaşar yöresi genellikle ormanla kaplıdır. Ancak bu orman formasyonu büyük ölçüde tahrip edilmiştir. Step formasyonu olarak kekik, yavşan otu ve dikenler görülür.

Orman formasyonu içinde karaçam ve sarıçam önemli yer tutar. Ancak çok yoğun tahribe uğramış orman formasyonu bozuk çam, bozuk baltalık şeklindedir.

Orman içinde bulunan öteki bitki toplulukları ise Alıç, Çayır Otları, Ahlat, Orman Çiçeği ve meşe çalılarıdır.

Vadi tabanlarında ise söğüt, kavak, iğde ve böğürtlen ağaçlarına rastlanır.

Hiç yorum yok: